Černá Hora

Pljeskavica

Pljeskavica se jí v Srbsku, Bosně-Hercegovině, Černé Hoře, Makedonii,Chorvatsku i Slovinsku , a lze ji nalézt i v Rumunsku a Bulharsku. Tradiční pljeskavica je vyrobena ze směsi mletého masa. Typicky ze dvou nebo více druhů - z hovězího nebo...

Ražnjići

 Ražnjići jsou typické jídlo Srbska a zemí bývalé Jugoslávie, ale také široce v provinciích Gorizia a Terst.  Jsou to špízy z masa, grilované cibule a papriky. Maso použité pro ražnjići je většinou vepřové, ale může být také připraveno i z masa skopového nebo jehněčího. Podává se obvykle...

Mučkalica

Tato specialita pochází z jižního Srbska a má mnoho podob. Základní recept: pravá mučkalica obsahuje pouze vepřové maso. Maso (plecko nebo krkovici) nakrájené na menší kousky (nudličky) zprudka osmahněte na sádle. Potom vyjměte maso z hrnce  a ve výpeku orestujte cibuli a potom...

Vepřová střeva na grilu (crevca na žaru)

Vepřová tlustá střeva se vyperou ve slané vodě s octem a uvaří se do měkka. Vařená střeva se nakrájí na cca 10 cm kousky a grilují se na dřevěném uhlí do zlatova.     Crevarijada, Srbsko (YouTube)