Istarska gastronomija

12.06.2012 10:56

 

Istrijská kuchyně je skutečným odrazem historických, geografických a klimatických vlivů v této oblasti. Istrijská bohatá historie zanechala nemalé stopy na gastronomii, protkané různými tradicemi. Domácí kuchyně, která je založena na charakteru (divoké byliny, aromatické bylinky, sezónní zelenina, mořské plody), Nad prvotními vlivy z období vlády franků, římanů a německých feudálů převládá vliv Benátek.

Tento region byl téměř pět století benátským územím až do roku 1797. Benátská kuchyně byla velmi nápaditá, pestrá a používala suroviny z celého světa. Benátská střediska se nacházela na  na západním pobřeží Istrie počínaje starým přístavem Koper (Capo di Istria) , až po Pulu.  Ustrkané tak přicházeli do kontaktu s mnoha novými surovinami, jako např. treska, a učíili se nové způsoby přípravy: pepř, skořice, koriandr, kmín…  Vzhledem k tomu že z počátku byla ryba pokrmem prostých lidí, o způsobech přípravy ryb a dalších mořských plodů, bylo možné poučit se od rybářů z Chioggia. Naopak, ti byli ve vázáni na istrijské rybáře, kteří přicházeli z rybářských vesnic jako Piran, Izola a Novigrad a Rovinj.

Postupně získávali výměnou i nové  zkušenosti z přípravy ryb a plodů moře z druhé strany Jadranu: zuppa (hustá polévka), rýže a buzara, polévka z pobřežních krabů nebo kuželnatky naopak převzali benátčané. Mnohá převzatá  jídla na Istrii zdomácněla a modifikovala se v místní tradiční domácí kucnyni. Například  istarska maneštra (minestrone), istarske lasanje, istarska fritaja (frittata) apod.

Klasická istrijská vnitrozemská kuchyně je založena na několika základních složkách - na nepolapitelných návrších dominují pšeničné a kukuřičné mouky, polenta a gnocchi. Kyselé zelí a fazole jsou hlavními surovinami pro syté polévky (fazolová minestra), které se často podávají jako hlavní jídlo.

Istrijskou gastronomii ozvláštňuje i místní lahůdka - istrijský bílý lanýž (istarski bijeli tartuf), který má své naleziště ve vnitrozemí severní Istrie.

 

Odkazy:

Istarski pršut

Anthony Bourdain - No Reservations: Croatian Coast (gastrocestopis naTravel Channel)

a server gastroistra.com

TOPlist