Cucina triestina, terstská kuchyně

06.06.2011 15:26

 Cucina triestina odráží lidské a historické reality v Terstu.

Prestižní ekonomické a kulturní centrum na mezinárodní úrovni, Terst, přijímal po staletí ve svém lůně mnoho národů a nejrůznějších kulinářských tradic tohoto rozdílu vedlo k mimořádně pestrou a chutnou kuchyni, které se obdivuhodně podařilo spojit středomořskou gastronomii se středoevropskou (tj. střední a východní Evropy ex-Habsburské monarchie). 

Objevíte tu tedy i jídla nám důvěrně známá, jako guláš, gulášová polévka, štrůdl atd.

Řezníci v Terstu jsou dokonce hrdí na to že jen zde se vyrábí pravá pražská šunka "Prosciutto di Praga" podle originálního receptu z r. 1857, který se kdysi používal na výrobu slavné šunky z pražské Zvonařky.

Typické terstské speciality:

Crauti - kyselé zelí

Salsiccia di Crano con Crauti - Kranjská klobása se zelím (Kranjsko je oblast ve Slovinsku)

PriesnitzPresnitz Trieste je typická sladká z listového těsta válcované s náplní vlašské ořechy, mandle, piniové oříšky, fíky, švestky, meruňky, rozinky, strouhaná čokoláda, cukr, skořice, hřebíček a rum.

Čevapčičinám známý pokrm z mletého (jehněčího, hovězího a vepřového) masa, pečený na roštu. Typické kuchyně zemí Balkánského poloostrova, jsou rozšířené v provinciích Gorizia a Terst a v některých oblastech provincie Udine a část Rakouska.

Jota minestraJota je typický pokrm z Friuli-Venezia Giulia. To je polévka, která je v Trieste-založené verze zelí a fazole, může být zahuštěn s bramborem nebo kukuřičné mouky a obohacené s uzeným vepřová žebra.
 

TOPlist