Cucina friulana, friulská kuchyně
Kuchyně Friuli, Terstu a Istrie jsou součástí kuchyně a potravinářských specialit autonomní oblasti Friuli-Venezia Giulia.
Ta je ovlivněna morfologií regionu od moře k horám, rozmanitostí kultur a národů, které tuto oblast obývali a významné přispěli k diferenciaci kulinářských tradic.
Typická jídla:
Těstoviny (žádné překvapení)
Blecs, podobně jako maltagliati těstoviny z pohankové, pšeničné a kukuřičné mouky
Cavucìn, dýňová polévka
Brovada e Musetto - vodnice s vepřovou klobásou Musetto
Cjarsons - plněné těstoviny
Knedlíky
Švestkové knedlíky
Dýně noky
Jote, polévka ve variantě Carnica
Ječmene (Podívejte se na)
Paparot, polenta a špenátová polévka
SUF nebo ZPF, kukuřičný škrob Hlavní chod
Vepřové kotlety s jablky nebo fazole
Frico - bramborová placka s cibulí a sýrem Montasia
Polenta