Černá Hora
Pljeskavica
Pljeskavica se jí v Srbsku, Bosně-Hercegovině, Černé Hoře, Makedonii,Chorvatsku i Slovinsku , a lze ji nalézt i v Rumunsku a Bulharsku. Tradiční pljeskavica je vyrobena ze směsi mletého masa. Typicky ze dvou nebo více druhů - z hovězího nebo...
Ražnjići
Ražnjići jsou typické jídlo Srbska a zemí bývalé Jugoslávie, ale také široce v provinciích Gorizia a Terst.
Jsou to špízy z masa, grilované cibule a papriky.
Maso použité pro ražnjići je většinou vepřové, ale může být také připraveno i z masa skopového nebo jehněčího. Podává se obvykle...
Mučkalica
Tato specialita pochází z jižního Srbska a má mnoho podob.
Základní recept:
pravá mučkalica obsahuje pouze vepřové maso. Maso (plecko nebo krkovici) nakrájené na menší kousky (nudličky) zprudka osmahněte na sádle.
Potom vyjměte maso z hrnce a ve výpeku orestujte cibuli a potom...
Vepřová střeva na grilu (crevca na žaru)
Vepřová tlustá střeva se vyperou ve slané vodě s octem a uvaří se do měkka.
Vařená střeva se nakrájí na cca 10 cm kousky a grilují se na dřevěném uhlí do zlatova.
Crevarijada, Srbsko (YouTube)