Regionální kuchyně, charakteristiky
Slovinská kuchyně
27.04.2014 21:18
Co se kuchyně týče, má na Slovinsko velice příznivý vliv jeho alpsko středomořská poloha. Jídelníček je tím pádem daleko pestřejší, lehčí a zdravější!
V horských krajích dominuje tradiční pastevecká a selská kuchyně (kmečka kuhinja), v přímoří přechází do typické středomořské kuchyně.
V horských...
Chorvatská kuchyně
27.04.2014 19:49
Chorvatská kuchyně je velmi různorodá. Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Chorvatská kuchyně se liší jednak podle regionů ale především podle toho jedná li se o oblast přímořskou nebo vnitrozemí. Kuchyně přímořská je si napříč regiony velmi podobná a převládají...
Bosenská kuchyně
23.04.2014 14:36
Základem bosenské kuchyně je maso, které je obsažené v drtivé většině jídel. Nejčastější je hovězí a jehněčí, vepřové jedí pouze křesťané, muslimové ne. Většina jídel se vaří ve vodě nebo vývaru a jsou lehká. Téměř se nepoužívají omáčky, pouze přírodní šťáva z vařené zeleniny...
Srbská kuchyně
23.04.2014 14:30
V Srbsku se stále ještě žije a jí pomalu, vychutnávají se těžká, občas mastná jídla, pokrmy z roštu, vynikající domácí alkoholické nápoje, zákusky, v nichž se nešetří ořechy, vejci, máslem a všemi těmi hédonistickými sousty, které západní Evropa téměř vymítila z jídelníčku.
Stejně jako jiné národní...
Istarska gastronomija
12.06.2012 10:56
Istrijská kuchyně je skutečným odrazem historických, geografických a klimatických vlivů v této oblasti. Istrijská bohatá historie zanechala nemalé stopy na gastronomii, protkané různými tradicemi. Domácí kuchyně, která je založena na charakteru (divoké byliny, aromatické bylinky,...
Cucina del Emilia Romagna
20.07.2011 22:44
Patří mezi přední regionální kuchyně. Rozmanitost a dokonalost kuchyně , se starou kulinářskou tradici, která sahá století, " Emilia Romagna, díky tvaru svého území má vynikající produkty , které tvoří základ pro všechny místní speciality. zde je...
Cucina pugliese
20.07.2011 22:16
Kuchyně regionu Puglia je charakterizována zejména důležitostí dané suroviny, z moře i vnitrozemí, a skutečnost, že všechny složky jsou přesně určené ke zlepšení a nikoliv ke změně základních chutí použitých výrobků.
Proto najdete všechny zeleniny v sezóně, z horní...
Cucina veneziana
20.07.2011 21:56
Některé typické pokrmy z benátské kuchyně jsou:
Risi e Bisi : prosté jídlo, ale velmi chutné: jednoduché rizoto s hráškem, je vaření v pánvi zvadlých po hodně cibule, pak okořeněná petrželkou, solí a pepřem.
Sarde in saor : sardinky smažené, namočené...
Cucina friulana, friulská kuchyně
06.06.2011 20:31
Kuchyně Friuli, Terstu a Istrie jsou součástí kuchyně a potravinářských specialit autonomní oblasti Friuli-Venezia Giulia.
Ta je ovlivněna morfologií regionu od moře k horám, rozmanitostí kultur a národů, které tuto oblast obývali a významné přispěli k diferenciaci kulinářských...
Cucina triestina, terstská kuchyně
06.06.2011 15:26
Cucina triestina odráží lidské a historické reality v Terstu.
Prestižní ekonomické a kulturní centrum na mezinárodní úrovni, Terst, přijímal po staletí ve svém lůně mnoho národů a nejrůznějších kulinářských tradic tohoto rozdílu vedlo k mimořádně pestrou a chutnou kuchyni, které se...