Produkty
BRODET OD DAGNJI, ZUPPA (SUGO) DI COZZE
POLÉVKA ZE SLÁVEK
Lokace: celé jadranské přímoří
INGREDIENCE:
1 kg slávek
3 dl oleje
3 dl bílého vína
40 g šalotky,
30 gramů čerstvých rajčat,
1 polévková lžíce mleté petrželky
pepř sůl.
Nejprve povařte vyčistěné mušle aby se otevřely. Pak vyjměte...
DAGNJE NA BUZARU, COZZE MARINARA
Lokace: celé jadranské přímoří (pod různými názvy)
Přísady
3 kg slávek ( mušlí...
FRITTO MISTO
Fritovaná směs ryb a mořských plodů je velmi oblíbená pochoutka po celém jadranském pobřeží.
zdroj (obrázek): https://gnammo.com/events/127/al-biondo-tevere
JADRANSKI RAŽNJIČI, ARROSTICINI ...
Špízy z rybího masa a mořských plodů najdeme v různých variantách po celém pobřeží Jaderského moře.
Příklad složení:
• 300 g olihní
• 400 filé ze štikozubce
• 2 cukety - 300 g
• 200 g cherry rajčat
• 1 pórek - 150 g
• 2 lžíce lžíce olivového oleje
• sůl
•...
KALAMÁRY GRILOVANÉ, LIGNJE NA ŽARU, CALAMARI ALLA GRIGLIA, LIGNJI NA ŽARU
Lokace: celé středomoří
Ingredience:
cca 1kg kalamárů (olihní)
2-4 lžíce strouhanky
2-3 stroužky česneku
2 větvičky tymiánu, majoránka, rozmarýn
1 svazek petrželky
...
KALAMÁRY PLNĚNÉ, CALAMARI RIPIENI, LIGNJE PUNJENE, POLNJENE LIGNJE
Lokace: celé jadranské přímoří
Chutný recept, se mění v závislosti na vaší fantazii.
Recept pro 4 porce :
• 12 olihně (kalamáry)
° 150 gramů strouhanky
• 3 ančovičky (sardele nebo) v soli
• 2 celá vejce
° 2-3 stroužky česneku
• 2 lžíce nasekané petrželky
• 30 g strouhaného...
MARINOVANÉ ANČOVIČKY, ALICI MARINATE
Lokalita: jižní Itálie
Ingredience:
500 g čerstvých ančoviček
ocet
olej
sůl a pepř
citrón
čerstvé petrželky
Příprava:
náš první krok je důkladně vyčistit ančovičky. Rybky zbavené hlavy rozřízneme na filety a odstraníme kostru. Ančovičky opláchneme a důkladně vysušíme.
Nyní...
SARDE IN SAOR - sardinky v cibulové omáčce (Veneto)
suroviny pro 4 osoby
• 600 g čerstvých sardinek
• 2 cibule
• 4 dl bílého vinného octa
• 50 g piniových oříšků
• 50 g rozinek
• Mouka
• olivový olej
• sůl
PŘÍPRAVA
Očistěte sardinky odstraněním hlavy a odstraněním střev, otevřete je, aby knihu a...
ŠKAMPI NA BUZARU (Chorvatsko)
ŠKAMPI NA BUZARU ( krevety na víně )
Ingredience :
150 - 200 g cibule
2 stroužky česneku
několik rajčat
1dl olivového oleje
1kg krevet
1 lžíce rajčatového protlaku
1dl bílého vína
bobkový list
strouhanka
sůl, pepř
Postup :
Nadrobno nakrájíme 150 - 200 g cibule, 2 stroužky česneku a několik...
SPIEDINO DEL ADRIATICO, jadranský špíz (Itálie)
Grilované rybí maso a plody moře na špízu naleznete na jadranském pobřeží Itálie od Benátska až do Puglie.
Tento špíz pochází z okolí Rimini.
varianty pokrmu
zdroj: https://www.s-italem-v-kuchyni.com/s-italem-v-kuchyni-recepty/jadransky-spiz-spiedino-del-adriatico.html